De mooiste bezienswaardigheden in Nederland

Ons kleine Nederland is bekend over de hele wereld. Is het niet vanwege onze prestaties in de sport, dan is het wel vanwege onze technologische ontwikkelingen als het gaat om onder andere de Deltawerken en de Afsluitdijk. Nederland is vernieuwend, innovatief en een reislustig land(je).

Toch verbaasd het me nog iedere keer dat ik op vakantie van de lokale bevolking zelf zoveel positieve reacties te horen krijg, als er iedere keer weer aan me wordt gevraagd: “Where are you from?”. Je krijgt de meest gekke, leuke en vreemde reacties als je aangeeft uit Nederland te komen. De meest bekende blijft wellicht: “Holland! that beautiful country with Amsterdam, where you can buy..”, dat laatste kun je waarschijnlijk zelf wel invullen!

Maar waar mogen de Nederlanders eigenlijk allemaal trots op zijn? Het onderdeel ‘Reiskrant’ van de Telegraaf stelde deze vraag aan haar lezen en kreeg de meest uiteenlopende reacties. Sommige serieus op de vraag gericht, maar ook een aantal afwijkende, veelal (sarcastisch) gericht op ons huidige kabinet.

Travelinq las dit artikel en stelde op basis van deze vraag haar eigen lijstje op na onderzoek via internet. Wat zijn nou bezienswaardigheden waar Nederland trots op kan zijn, en welke het waard zijn voor toeristen om te bezoeken?

De mooiste bezienswaardigheden in Nederland

De Deltawerken
De Deltawerken in Nederland

(c) Raimond Spekking

De Deltawerken zijn een waterverdedigingssysteem, om de provincies Zeeland, zuidelijk Zuid-Holland en Noord-Brabant te beschermen tegen hoogwater uit de zee. Vanuit de hele wereld is er bewondering voor de wijze waarop Nederland omgaat met water, en de innovatieve technologieën die Nederland bedenkt om een leefbaar bestaan te kunnen onderhouden in een land dat grotendeels onder zeeniveau ligt.

De Afsluitdijk

De Afsluitdijk is een 32 kilometer lange waterkering, die het IJsselmeer afsluit van de Waddenzee. De in de volksmond genoemde ‘Dijk’ verbinden de provincies Noord-Holland en Friesland met elkaar.

De hoofdstad van Nederland: Amsterdam
Leidseplein Amsterdam in de winter

(c) Rex Roof

Amsterdam weet jaarlijks de meeste toeristen te trekken. De hoofdstad wordt jaarlijks bezocht door maar liefst 4,5 miljoen toeristen, en is hiermee de vierde meest bezochte stad van Europa. Ook weet Amsterdam jaarlijks 16 miljoen dagjesmensen te verwelkomen, voornamelijk Amerikanen, Japanners en Chinezen die via cruiseschepen een dagtrip maken.

Ook is Amsterdam wereldberoemd vanwege haar musea. Onder andere het van Gogh Museum, het Rijksmuseum, het Rembrandthuis en Anne Frank Huis, worden jaarlijks door vele toeristen bezocht.

De Kinderdijk

Windmolens worden in één adem genoemd met Nederland. Wellicht één van de meest bekende toeristische bezienswaardigheden in Nederland is dan ook de Kinderdijk (Zuid-Holland), een dorp met de meeste molens van Nederland.

Traditionele vissersdorpjes

Nederland beschikt met onder andere Volendam en Marken, over een aantal traditionele vissersdorpjes die onder de toeristen erg geliefd zijn. De typische woningen, de klederdracht en de visserij zijn tot ver over de grens bekend.

De Haven van Rotterdam
De Haven van Rotterdam Nederland

(c) Danis Cornelissen

Nederland is een handelsland en beschikt met de Haven van Rotterdam over de grootste haven van Europa. Op de haven van Shanghai (China) na, is de Haven van Rotterdam zelfs de grootste haven ter wereld! De Euromast, de Erasmusbrug en de Haven, geven Rotterdam een wereldberoemd aanzicht.

De Polder

In Nederland onderschat men vaak de natuur die ons land te bieden heeft. In het buitenland kijken ze hier wel anders tegenaan. Onder andere het Polderlandschappen zijn een uniek stukje natuur dat door de liggen van Nederland in de delta van vier grote rivieren, bijna nergens anders ter wereld is te vinden! Nederland kent ongeveer 4.000 polders.

De Nederlandse badplaatsen

Nederland heeft met onder andere Zandvoort, Bloemendaal, Scheveningen en de Waddeneilanden, een aantal populaire toeristische badplaatsen. Deze plaatsen zijn vooral populair vanwege hun lange stranden en duingebieden. Jaarlijks vertoeven veel toeristen (vooral Duitse) in één van deze badplaatsen.

De Keukenhof
Keukenhof in Lisse Nederland

Keukenhof in Lisse Nederland

Nederland staat wereldwijd bekend om haar tulpen, en is één van de grootste exporteurs wereldwijd als het gaat om tulpenhandel. In het plaatsje Lisse (Zuid-Holland) komen jaarlijks 800.000 mensen af op de Keukenhof, een expositie van miljoenen tulpen.

De kaasmarkt in Alkmaar

Naast tulpen en molens, is kaas ook één van de karakteristieke kenmerken van Nederland. In Nederland heb je dan tot aan de dag van vandaag nog de traditionele kaasmarkt in Alkmaar. Ook in Edam, Gouda, Woerden en Hoorn worden de toeristische kaasmarkten jaarlijks door vele duizenden toeristen bezocht.

Giethoorn, het Venetië van Nederland

In de provincie Overijssel heb je het dorp Giethoorn, dat grotendeels door water omringd is. Giethoorn is bekend vanwege haar vele bruggetjes, wateren en punters. Giethoorn wordt dan ook wel ‘Hollands Venetië’ genoemd.

Deel jouw bezienswaardigheid!

Denk jij dat wij een essentiële bezienswaardigheid zijn vergeten te noemen? Deel deze dan met ons en andere reizigers via onderstaand commentaarformulier!

Jouw mening wordt gewaardeerd!

De foto’s binnen dit artikel zijn eigendom van Raimond Spekking (Deltawerken), Rex Roof (Leidseplein Amsterdam) en Danis Cornelissen (Haven van Rotterdam).
Sharing is caring!Tweet about this on TwitterShare on Facebook10Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
Sander Beuk

Van een stedentrip naar Dublin, een tempelbezoek op Java, of een road trip door Californië. Het ontdekken en beleven van al het moois dat een land te bieden heeft, maakt mij enthousiast om zoveel mogelijk van de wereld te willen zien!

Overzicht van mijn artikelen

2 comments

 1. j.k.pronk@ziggo.nl'
  Johan Pronk

  Toch jammer dat met geen woord over Den Haag wordt gerept. Deze stad heeft de meeste bezienswaardigheden van Nederland, trekt al jaren de meeste dagjestochtmensen en het beste winkelgebied van Nederland (vorig jaar uitgeroepen). Verder veel beroemde musea (Mauritshuis, Gemeentemuseum, Escher in het paleis en Panorama Mesdag om er maar een paar te noemen) veel historische gebouwen (Binnenhof, gevangenpoort, Lange Voorhout, Vredespaleis om er maar een paar te noemen), ontstellend veel restaurants en natuurlijk iets wat zelfs Amsterdam niet heeft; een strand voor de deur.

 2. Randy Gasper

  Mooie aanvulling Johan. Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind Den Haag een fantastische stad (of dorp, toch?). Mag er graag komen. Ook mijn dorp (of stad) Apeldoorn kent zoveel moois. Is hier al weleens beschreven: Paleis het Loo (cultuur), Apenheul (dierenpark / educatie), Julianatoren (familiepretpark), De Hoge Veluwe (natuur), Het Aardhuis (natuur & educatie), Kröller-Müller Museum (cultuur, historisch), Museonder (natuur)…

  En dat in combinatie met een lange winkelstraat, afgewisseld met een paar gezellige terrassen. Het kan nog allemaal veel beter – vinden vooral de kritische Apeldoorners zelf – maar dat biedt alleen maar meer kansen voor een nog leuker Apeldoorn.

  Dank voor je input Johan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.